Fogócskák

 

Kellék: változó...

Fogócska annyi fajta van, hogy teljes listát nem tudok adni. Csak néhány általam ismertet osztok meg veletek:

-         Egyszerű fogócska: egy-két fogó kergeti az áldozatokat, ha valakit elkapnak az lesz a fogó, vagy valami büntetőfeladatot kell teljesítenie.

-         Majomfogó: a fogónak utánoznia kell az üldözött valamennyi mozdulatát.

-         Terpeszfogó: az üldözött, ha terpeszben áll nem fogható meg. Kiváltás, ha valaki a terpeszen átbújik.

-         Ragadósfogó: akit elfognak fogóvá válik, így párok alakulnak ki. A párok 4 főnél ketté válnak. A játék addig folyik még van szabad ember.

-         Macska - egér fogó: a társaság két kört alkot és megfogják egymás kezét. A külső körben kettő, a belső körben egy lyukat hagynak ki. Kijelölnek két macskát és egy egeret. Az egér akárhol átbújhat, a macskák csak a lyukakon keresztül. A játék addig folyik, amég meg nem eszik az egeret.

-         Denevér fogó: a társaság kört alkot, és kiválasztanak egy denevért, akinek bekötik a szemét és kettő-három lepkét. Ha a denevér azt mondja den, a lepkéknek erre lep válasszal kell reagálniuk. A körben állók teljes csendben kell, hogy legyenek.  

-         Árnyékfogó: Ezt a játékot csak napfényes időben lehet játszani. A lényege, hogy a fogónak a kerdetett árnyékára kell rálépnie. Ha ez sikerül akkor az elfogott lesz a fogó